Dan samostojnsti in enotnosti

Pa še moj God, Štefanovo za povrh! Prima dan, kaj pravite. Še celo če maš še polhno potic pa piškotov od Božiča. Saj sem se že včeraj pa še en dan nazaj tako napokal da sem komaj stal, haha, no danes pa spet, pa še nasekali se ga bomo na večer da God zalijemo. Ampak ne preveč ker se ne spodobi, to pride še potem na vrsto. No kot ste pa že navajeni vam jaz lepo od praznikov razložim kako pa kaj. Pa če kar začnemo z dnevom samostojnosti in enotnosti.

Ne boste namreč verjeli kako ta mali nič od tega ne vejo. Stanetov vnuk, ta ki mi z računalnikam pomaga, ta že nič ne ve, pa ma tam nekje šestnajst let al kolko že saj ne vem točno. Se pravi da je ravno takrat enkrat na svet prilezel, to ve pa o tem tolko kot o ne vem čem, se pravi nič, kot da se ga ne bi tičlo. No pa se je enkrat ded se pravi Stane razjezil pa rekel ja hudiča kako to, vse znaš od tehle mašin, to kako smo sipa državo dobili to pa nič. Ja pa je rekel če pa v šoli nič ne učijo. No takrat pa Stanetu malo da ni čeljust dol padla pa reče kako to nič ne povejo od plebiscita pa vojne pa Pučnika in ostalih? No tamali je pa čisto skup zlezel pa rekel saj ta Pučnik sploh ne vem točno kdo je. No takrat je pa Stanetu kot se reče firenk dol padel pa je že malo mankalo da bi tamalega namlatil, no potem se je pa zgleda odločil da ni on kriv pa mu je moral samo povedat kdaj ma tršica za zgodovino kot pravijo govorilne ure. Potem je šel ke in veste kaj mu je rekla, ja da to se pa ne uči ker ni takoimenovane zgodovinske dištance. Ene pedeset let mora minit da se lahko to nepristransko poučuje je rekla. No Stane je to poračunal (bolj počasi si mislim, haha) no potem pa rekel a tako se pravi partizane in to pa ravno lahko no zanimivo. Vedno bolj jezen je ratoval, pa se je morala babura kar ustrašit in se je začela na ministerstvo sklicovat, je pa samo fino vrata zaloputnil pa šel.

No malo sem s poti zašel ampak se mi zdi to pomembna zgodbica ker se točno vidi tukaj odnos so naše države. Čisto nič jih niso naučili, ja madona saj eni še to ne vejo kako grejo barve v zastavi po vrst! Če bi jo večkrat za praznik obesili bi šlo to bolje, kaj mislite! Raje se pa učijo kaj je bilo dvatisoč let nazaj ja pa lepo vas prosim. No saj v glavnem ni kaj veliko za povedat. Koker veste (no upam) smo bili v Jugoslaviji, potem pa je tako ratalo da nas je država bremzala pri razvoju, in tako smo imeli 23. decembra plebiscit (to je tako kot volitve) kjer je bilo gor vprašanje če naj Slovenija rata samostojna in neodvisna država. In dragi moji 95 procentov je reklo ja, ostali pa niti ne vem kaj so mislili, verjetno so bili od dol. No 26. so pa potem te rezultate objavili in od takrat naprej se to imenuje dan samostojnost, od leta 2005 pa še enotnosti zraven, ker takrat smo morali biti fino enotni da nam je to ratalo. Ni pa bilo to kar tako da se je prišlo pa dobilo državo, ne dol so se spuntali, kaj ste pa od njih pričakovali, tako da je bila še potem vojna, ampak hvala Bogu nič hujšega, ker kaj so potem na Hrvaškem a v Bosni delali ni da bi govoril. No samostojnost smo pa potem razglasili 26. junija 1991, to je pa dan državnosti.

No toliko od državnega praznika, je pa danes tudi Štefanovo, se pravi moj God. To tudi vidim da ni več toliko, praznuje se rojstni dan pa konec. Ja no saj ne rečem rojstni dan ni kar tako, ampak God pa tudi ni od muh, to kako ti je ime je vseeno pomembno, al kako. No mogoče pa zdaj ko so ta moderna čudna imena pa nimajo svojega Goda. Eni starši prav na nič ne mislijo, sosedovemu pamžu je naprimer ime Tim. Zdaj se pa vprašaj kam gre ta svet. No pa nekaj malega o svetemu Štefanu. Tako je to sveti Štefan je že prec v prvem stoletju živel, pa ne samo to da je bil med ta prvimi kristjani pa odličen pridigar, sveti Štefan, dragi moji, je bil prvi krščanski mučenec, to se pravi da  so ga mučili, pa na koncu kamenjali do smrti. No kasneje je ratal svetnik, je pa tudi zavetnik konj. Zato majo na današni dan tudi konji praznik, jih kmetje kakor kje s cvetjem okrasijo, hlapci in dekle (no to bolj včasih) majo pa dela prost dan pa kakšen štefan vina ruknejo. Jaz ga bom tudi danes, haha. Konji so me pa vedno radi imel, kot da bi vedeli kako pa kaj, je pa res da sem znal z njimi. Odrasli so rekli, bo že znal, saj je Štefan. No pa ata mi je od njih pripovedoval, ko je bil tudi Štefan, pa njegov ata tudi.

No toliko da boste malo vedli. Zdaj vam pa še enkrat lepe praznike vošim, do novega leta pa žiher še kaj napišem, takrat pa bo veselo, takrat.

 • Share/Bookmark
 

19 komentarjev to “Dan samostojnsti in enotnosti”

 1. pavla pravi:

  Vse dobro za god!

 2. Štefan Štefan pravi:

  Hvala lepa.

 3. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  Jaz sem ti pa hotel čestitati 30. novembra, na dan Sv. Andreja. Takrat ima god Andy Kaufman.

 4. Štefan Štefan pravi:

  Kdo pa je zdaj to?

 5. 1tastar 1tastar pravi:

  Imaš kaj opraviti s ŠTEHVANJEM, pa z žegnom konj in štefanom vina? :)

 6. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @Štefan: saj veš… :)

 7. igregori pravi:

  Lepo, je da smo enotnostni! Kaj pa zdaj ko ima dobri Janša težavo s, to cigansko zalego:

  Zelo težko je vladi JJ,katera se mora priklanjat”ubogi”ciganski mnogoštevilni delavni družini in to zaradi medijev,kateri so ta primer napihnili do nemogočih rasežnosti.Zdaj dobijo parcelo,seveda nato jim sezidajo vsaj dve hiši.O kaki zaposlitvi za njih,ne govori nihče. V Sloveniji imamo zelo revne družine,dočim njim ne pomaga nihče,še najmanj odvetnik Čeferin.

 8. 1tastar 1tastar pravi:

  Čeferin je glih tko usekan na rklamo kt Strojani!

  Kdo ga bo pa dal na TV če bo branil enga, k so ga z mesta vratarja vrgli!

 9. Štefan Štefan pravi:

  1tastar, saj pravim o konjih vse v zapisu, nisi dobro prebral kaj! Štefana pa rad ruknem, to pa zagotovo. No štehvanje pa ni na mojem zelniku zraslo, potem bi bilo štefanje, haha. No preklinjat se pa kar odvadi, tukaj še celo ne boš. No ti igregori pa pravzaprav ne vem kje si to pobral ampak je pa res, ni kaj.

 10. Kašpar Kašpar pravi:

  Štefan, srečnga pa zdravga!

 11. 1tastar 1tastar pravi:

  Vesevga pa debevga, smo včash rekl :)

 12. Štefan Štefan pravi:

  Ja hvala enako, če vam zdajle rečem da sem preveč zmačkan za kašne objave mi boste verjeli, haha, no jutri pa že mogoče.

 13. Kozl pravi:

  Ej tastar mogoče če podpre vratarja od globala. Aja štefan, jas že vem zdaj, da bomo nasledne leto kropil pa žegnal na štefanovo ne na božič, ker smo sicer že na božič pribasani ko mine. No, razn će se še vi z župnikom zmente pa ga gremo skup sekat. Je pa to domislica, ni kaj. Pa pozdarv kojne v štal pa staneta!

 14. Štefan Štefan pravi:

  Ne ne za božič se ga ne sme nasekat, tako malo mogoče, za nazdravit, to pa že. Naš župnik ga pa nese, to pa brez skrbi. Ampak za božič ne! Kojne bom pa že pozdravil pa Staneta tudi, hvala lepa.

 15. 1tastar 1tastar pravi:

  Mimogrede te posekam. Z enim “J” med l in j!!!

 16. Štefan Štefan pravi:

  Kuga? Tole pa čisto nič ne zastopim.

 17. mare72 mare72 pravi:

  Mimogrede, Tim je okrajšava čisto lepega in starega imena Timotej, tako da o sosedovem pamžu oz. njegovih starših še enkrat premisli.

 18. Štefan Štefan pravi:

  Ja okrajšava že, ampak tamalemu tudi v dokumentih piše Tim, Timotej nikjer! Saj drugače če ga tako kličejo me ne moti, drugače se pa ne spodobi.

 19. Štefanov kotiček » Objave » Dan državnosti pravi:

  [...] kot bi mignil torej v desetih dnevih. No pred tem mamo pa dan samostojnosti in enotnosti to si pa tukaj prečitajte, je bilo pa 26. decembra 1990 ko so razglasili plebiscit da se čmo odcepit. No zdaj [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !