Velika noč nekoč in danes

Danes je Velikonočna nedelja če mogoče ne veste, največji slovenski in cerkveni praznik, ki pa ga danes mladi vse preveč zanemarjate. Pa ker je to prva objava v tej kategoriji (spomini, a ne) bom malo povedal kako smo meli včasih pravi odnos do tega pa kakšne danes zganjate.

No takole da gremo po vrsti. Najprej je Cvetna nedelja, dela prost dan, kot ena priprava na  Veliko Noč, ko mamo butarce in to. Potlej pride Veliki četrtek, se pa spomnimo Zadnje večerje.  Naslednji dan je Veliki petek, ko so Kristusa križali in pokopali. Tudi je takrat post. Pa malo več   o temu.

Ko sem bil še bosopet fantič na vas, pa smo v družini tole praznovali, nismo cel petek nič jedli.  Post je post, je rekel ata. Potem sem se vedno na četrtek napokal, pa v petek bolj pri miru stal, v soboto sem se pa prec zbudil pa kar metal vase. No pa se mi enkrat zgodi da v četrtek mi je bilo slabo, na petek smo se pa potem s prijatelčki šli ravbarje pa žandarje. No ko sem  domov prišel mi je pa želodec tako začel krulit, da nič drugega sploh slišal nisem. Pa se nisem pustil, ker se vse vidi kdo ma vero in kdo je trden. No ob petih se mi je začelo meglit, uro kasneje pa zvonit v glavi. No bilo je pa pri nas tako da je mama že v petek vse na mizo dala, da smo potem v soboto vsi prec planili. Jaz si rečem grem malo ven na sveži luft, pa grem mimo obložene mize. No pa da me ne bo kdo obsojal, devet let sem imel, pa komaj sem še stal na nogah. Se prec opravičim gor, pa si rečem saj samo eno skorjico kruha. No kruh je bil pa malo suh, pa je resknilo, ata pa - ojoj - v sosedni sobi cajteng bral. Pride, pa me vidi s kruhom v rok, nič ni rekel, samo dva očenaša sva rekla. Potem pa v torek, ko je praznikov konec, me je pa  tako naklestil da sem še dva tedna malo čudno hodil.

No tako je bilo, ko smo imeli red kaj pa sedaj? Ja to se nič ne spoštuje, kaki dve leti nazaj hodim v petek takole po cesti pa gruča golobradih mulčkov nasproti. Ja vse lepo in prav, malo so bili sicer čudni s tistimi širokimi hlačamudrami, ampak potem pa vidim kaj ma en v rok,  verjeli ali ne vročo hrenovko ali hotdog kot rečejo eni. No se pravi ne samo da je jedel še celo  meso. Jaz stopim k njemu pa ga pobaram če kaj ve kaj je zaen dan danes. Ja petek reče. Aha,  kateri, jaz. Veliki, ane. A mogoče ne veš da mamo danes post, malo sem glas povzdignil. Pa  me je tako gledal kot da bi želvo videl, potem se pa začnejo smejat. No Štefanu se boste  smejali si rečem. Najbližjega sem preč potisnil, pa tistemu hrenovko iz roke vzel. No potem so  se pa začeli usajat kaj da se grem, pa mi grobo tisto hrenovkoiz rok iztrgali. Miličnika pa  seveda nobenega, ko bi ga rabil. Seveda, ko pa ni nobenega reda več.

Kar malo sem se razburil ko tole pišem, pa seveda še ni konec. V soboto se gre k maš, pirhe, šunko pa potico se požegna da bolj tekne. V Veliko nedeljo je pa Kristus od mrtvih vstal in zato smo imeli danes mašo s procesijo. Jaz sem seveda šel, mladih pa ni bilo nobenega na spregled. Se še kdo čudi da se potem streljalo na ulicah pa pretepajo? Jaz se ne.

Jutri bo še Velikonočni ponedeljek, ko je tudi dela prost dan, to je pa dan za zabavo. Kar fino se mejte tole naj bo pa v razmislek za vnaprej.

 • Share/Bookmark
 

37 komentarjev to “Velika noč nekoč in danes”

 1. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  smeha :D

 2. Rado pravi:

  Zdi se, da dandanes praznik nima posebnega pomena, razen kolikor ga povezujemo s pomladjo, upanjem v naš osebni razcvet in upanjem na izobilje.

  Bolj nam ta praznik pade v oči, kot priložnost cerkve, da obudi 2000 let staro pravljico o Kristusu ter da se “ovčice” poklonijo “materi” cerkvi, ji podarijo mnoštvo cekinov ter utrdijo njeno oblast.

  Za hudirja ljudje, mar ne vidite, da je cesar gol?

 3. GRiSON GRiSON pravi:

  Že tri dni delam kot črnc, se niti nisem zavedal, da je danes praznik, bom pa zvečer vse nadomestil, upam ;) .

 4. Štefan Štefan pravi:

  No Rado tole si pa pošteno mimo usekal. Cekine daš samo če hočeš, drugače ti pa čisto zastonj požegnajo pirhe pa potico, samo prijazen nasmeh rabijo. Le kar hitro še ti v Cerkev, da ne boš takele prazne klamfal.

 5. Štefan Štefan pravi:

  Tale Fetalij ali kaj (kakšno ime, poljsko? zgleda da si celo žid) je pa malo bukov. Res ne vidim kaj je tukaj smešno. Pojdi eno objavo nazaj, tam se boš pa nasmejal, da je kaj!

 6. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  hahahahahh, žid :D ti pa si pojava :D

 7. Štefan Štefan pravi:

  Si pa očitno malo pregloboko v kozarček pogledal. Nič hudega, saj je jutri praznik.

 8. vlatka vlatka pravi:

  Čisto nič se ni spremenilo, le časi in tvoja leta ;)

 9. Štefan Štefan pravi:

  Ja lepo je to slišat, ampak saj pravim ne vem, ne vem. Mladi take zganjajo, da res ne vem kam to pelje

 10. GRiSON GRiSON pravi:

  Nekam prav gotovo pelje, včasih največje kozle streljajo t’stari. Samo politike na primer poglejmo, koliko (milijončkov) nas vse to stane.

 11. Štefan Štefan pravi:

  Ja, no, saj to maš pa tudi prav. Danes imamo prav res narobe-svet pri nas.

 12. drmagnum drmagnum pravi:

  Vsak ima svoj hram, kjer lahko najde sebe v duši in telesu.

 13. Rado pravi:

  Po minimalistični oceni RKC duhovniki samo iz naslova nabirke skup spravijo najmanj 20 milj evrov letno. Za bruto plače vseh slovenskih duhovnikov zadostuje 15 milj evrov.
  Da o drugih prihodkih cerkve sploh ne govorim. /Državni prispevki raznih ministerstev ter dohodki iz premoženja/.

 14. Štefan Štefan pravi:

  No na Veliko noč takole natolcavaš da te ni sram! Fej in fuj, pa trikrat čez ramo pljunem.

 15. junior911 pravi:

  No, tole “fuj fej in da te ni sram”, lahko vzameš kar nazaj, saj cerkev res veliko nabere v teh praznikih, oziroma v celem letu. Kot uči nauk, mora biti cerkev revna, če je presodite sami:):)??!! Pa tole morda: ne vem v kateri vasici si biu pri maši, da ni bilo mladih, v naši cerkvi so prevladovali mladi in to na vstajenski maši!!(cerkev je med večjimi v Slo)
  lp

  -Junior

 16. Štefan Štefan pravi:

  No no nič se ne boš takole usajal, saj kot sem rekel nobenemu nič ni treba dat. Če si škrt – nič zato, farmojšter ti bo čisto zastonj potico požegnal, ne pa drugje ko te že vsak frizer za tri jurčke obere. Drugače pa kar fino da slišim no tudi mladi so eni dobri. Ti si bil? V cerkvi namreč, ker potem si pa kar fejst fant.

 17. Rado pravi:

  Ne sprenevedaj se Štefan. Nič ni treba dati, praviš. Tudi če ničesar ne dam, da pa država v mojem imenu, vendar brez mojega pooblastila. In to prevelike denarce.

 18. junior911 pravi:

  hehe, rado car:)!

  Seveda sem bil pri maši.
  lp

  -Junior

 19. Štefan Štefan pravi:

  Tisti evro boš pa že pogrešil, no. Konec koncev kaj pa sploh govoriš, a si slučajno šel k maš da veš toliko povedat. Ne? Se mi je zdelo. Narobe razmišlaš, Rado, pa si drugače fejst fant.

 20. mrki mrki pravi:

  A samo zato, ker nekdo gre k maši, je že boljši človek ali kako? Tudi, če ne grem nikoli k maši imam lahko boljše vrednote in čistejšo vest kot pa večina tistih, ki gredo k maši in mislijo, da so s tem naredili ne vem kakšno dobro delo, medtem ko pa so v vsakdanjem življenju hinavci. Samo malo v razmislek…

 21. Štefan Štefan pravi:

  Ja ti ne veš če ne greš k maši. Kar malo vprašaj kakšnega župnika ali farja po domače, kolkokrat je že mel ravs v Cerkvi. Nikoli. Drugje pa vsi ljudje nekaj godrnjajo pa se prerivajo. Ravno zadnjič me je v trgovini en z vozičkom butnil. To sem mu jih napel!

 22. mrki mrki pravi:

  Sem hodil k maši celo otroštvo, tako da vem, za kaj se gre. Ampak tu se gre za to, da obsojaš tiste, ki ne hodijo k maši in jih imaš apriori za slabe osebe Kako pa veš, da ta, ki te je butnil ne hodi k maši*

 23. junior911 pravi:

  Tu se gre samo zato, da je gospod Štefan močno zakompleksan, ali pa mu manka kaj drugega. Drugega ne opazim in ne vem zakaj je tako piker. Ljudje so verni, neverni…. Jaz sem vernik, nimam pa nič proti ljudem ki ne verujejo. Pač njihova odločitev, ki pa jo Štefan žal slabo sprejme.
  lp

  -Junior

 24. Štefan Štefan pravi:

  Oho meni boš zakompleksan rekel, mulo, ki sem v cerkev hodil ko si tiše dudo cuzal. No no se boš kar malo ohladil. Kaj pa mam jaz proti nevernim? Nič! Še smilijo se mi, reveži. Samo če pa potem en pride pa začne čez Cerkev udrihat ko v glavi nima tri čiste to me pa moti.

 25. Rado pravi:

  Torej, dragi Štefan. Jaz imam veliko za povedati čez RKC in čez kler. Ali mi svetuješ, da na tvojih straneh tega ne objavljam?
  LP Rado

 26. Štefan Štefan pravi:

  Poglej Rado jaz sem ti že rekel, kar fejst fant si (pa si to gladko preslišal, to mi ni všeč), tukaj pa pač narobe razmišljaš. Za povrh si pa še trmast kot osel (brez zamere, tako se samo reče), pa se ti ne da dopovedat kako stvari stojijo. In če me že prosiš za nasvet ti pa rade volje rečem ne tukaj ne drugje takih packarij ne objavljaj, ker na koncu se vse pošlihta. Saj še ni prepozno.

 27. Rado pravi:

  Prav Štefan,
  spoštujem tvojo željo. Veliko uspeha ti želim pri bloganju.
  Jaz se torej poslavljam.
  Zbogom.
  P.S.
  Hvala za “fejst fanta”

 28. Štefan Štefan pravi:

  No, poglej ga. Kdo te pa kam podi? Ja a sem slučajno rekel da ne smeš tukaj pisat? Ojojoj, spet si narobe razumel. Jaz samo pravim da pazi kakšne zganjaš ker to se vse sešteje na koncu kako je kdo živel. Pa te je škoda drugače.

 29. junior911 pravi:

  U, zdej ko sm jz prst cuzu, Štefan pa je biu že pri maši, to pa je novica dneva. Važno je, da je Štef zarukan vernik, ki se bo na koncu svojega praznega življenja scvrl v peklu!! (pa dobr gori!)(:)(:)
  lp

  -Junior

 30. Štefan Štefan pravi:

  No no če se boš bolje počutil se pa kar usajaj. Kaj bo pa meni en mulo mulast! Ha! Pa si res še otrok da se takole repenčiš.

 31. junior911 pravi:

  Res je in rad sem otrok, še prehitro bom odrastel in potem bom…..star, tako kot ti, vendar zagotovo ne tako piker, tečen, siten…
  lp

  -Junior

 32. Kobrowsky pravi:

  Danes nihče več ne tepe otrók, zató pa smo tu, kjér smo.
  Če bi mój otrok takóle kruh jédel, bi ga za noge obésil z balkóna, dókler nebi zadnje skórjice izbruhal.
  Pa Bóg mi odpusti.

  AMEN

 33. Štefan Štefan pravi:

  Ja no saj tako tudi jaz pravim. Potem bi bilo prec več reda na našem ljubem planetu.

 34. Štefanov kotiček » Včeraj so bile binkošti pravi:

  [...] pa en kot se reče pouk naredil. Takole gre. Binkošti so petdeseti dan po Veliki noči (o tem sem tule pisal, brez skrbi) se pravi, tukaj se eno obdobje zaključi. Na Binkošti je Sveti Duh med apostole [...]

 35. Štefanov kotiček » Cvetna nedelja pravi:

  [...] o veliki noči sem jaz že prejšen let pisal (tukajle mate), ko je bila kasneje in sicer je bil recimo tako da je bila velikonočna nedelja 8. aprila [...]

 36. Štefanov kotiček » Vragolije s pirhi pravi:

  [...] še kaj zanima od Velike noči, ki je največji praznik v letu si preberite lani kaj sem napisal (tukejle mate). Danes je pa Velikonočni ponedeljek, ko je čas za druženje s sorodniki in tako. No da vam [...]

 37. Štefanov kotiček » Objave » 1. april pravi:

  [...] Četrtek. Se pravi četrtek pred veliko nočjo, ko je bila zadnja večerja in vse to. Si lahko tukajle preberete ko sem par let nazaj od Velike noči pisal. Pri Stanetu so meli že cel halo danes ko je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !